Interview: De ontwikkeling als ZZP'er en de meerwaarde die Mekano hierbij levert

Maak kennis met de 47-jarige krachtpatser Patrick. Sportief aangelegd, maar ook op zijn werk staat deze Tilburger stevig in zijn schoenen. Hij is begonnen op de LTS als lasser met een metaalachtergrond. Na het succesvol afronden van deze opleiding zijn er vervolgens diverse lasdiploma’s behaald. Dat ontwikkeling hoog in het vaandel staat bij Patrick, blijkt uit onderstaand interview. Lees dus snel verder!

Coördineren kun je leren

“Op dit moment heb ik vooral een coördinerende rol”, geeft Patrick aan. “Ik ben niet iemand die zomaar stil kan zitten en daarom ben ik altijd bezig met het verbeteren van processen. Bovendien vind ik het ook belangrijk om mijn eigen kennis op peil te houden door middel van het volgen van cursussen.” Dat Patrick op dit moment op zijn plek zit is duidelijk te zien en te horen: “ik krijg echt energie van het organiseren van allerlei verschillende soorten projecten en werkzaamheden. Geen dag is bovendien hetzelfde en dat is iets wat ik enorm prettig vind. Het preventief onderhoud is iets dat altijd door blijft lopen. Bovendien kunnen ze hier zomaar op de stoep staan om een onaangekondigde inspectie uit te voeren. Je moet je zaken dus goed op orde hebben. Dat zorgt ervoor dat je altijd scherp bent.”

Het durven zetten van de stap naar het ZZP-schap

In 2018 is Patrick voor zichzelf begonnen en in mei 2018 heeft hij vervolgens direct al een persoonlijke kennismaking bij Mekano gehad. “Ik weet eigenlijk niet meer hoe het toen precies is gegaan, maar ik ben op een gegeven moment via-via bij Mekano terechtgekomen. Al vrij snel hierna ben ik vervolgens bij een aantal verschillende en mooie opdrachtgevers binnengekomen.”

Voor Patrick was het eigenlijk simpel gezegd een kwestie van een goed gevulde gereedschapskoffer hebben en op pad gaan. “Achteraf is het misschien gemakkelijk praten, maar ik kan iedereen aanraden om ZZP’er te worden. De vrijheid die ik sindsdien ervaar is echt prachtig. Je hebt via Mekano de keuze uit heel veel opdrachtgevers. Je kunt in een vrij korte periode heel veel ervaring op verschillende vlakken en bij diverse opdrachtgevers opdoen. Bovendien is het contact erg fijn en blijf ik zelf de baas over mijn agenda. Wat wil je nog meer?”

Ontwikkeling als rode draad

Op een gegeven moment werd de uitgestippelde carrièreplanning onderbroken. Flink wat jaren terug was de dienstplicht in Nederland er namelijk nog. Ook Patrick moest zich melden. “Ineens zit je 1 jaar in dienstplicht en doe je heel wat anders dan je van plan was en waarvoor je gestudeerd hebt. Uiteindelijk gaf het mij wel een soort van wake-up call. Ik was op dat moment nog meer overtuigd van wat ik écht wilde”, aldus Patrick. Direct na de dienstplicht schreef Patrick zich in bij een uitzendbureau. Zijn doel was om zoveel mogelijk vakkennis in korte tijd op te doen bij verschillende soorten bedrijven.

“Als ik terugkijk op de afgelopen jaren, dan ben ik vanzelfsprekend erg trots op mijn ontwikkeling. Ik ben begonnen als monteur binnen de Industrial tak van Mekano en als je kijkt waar ik nu sta, enerzijds als maintenance planner en anderzijds als site construction manager, dan ben ik daar erg blij mee. Bovendien ga ik vanaf juni naar een andere opdrachtgever waar ik de rol van hoofd technische dienst ga invullen. Door mijn ervaring als monteur en later als werkvoorbereider is het een voordeel dat ik ook specifiek de kennis heb van machines en onderdelen waarbij het onderhoud uitgevoerd dient te worden. Het was daarom goed dat ik eerst veel ervaring op heb kunnen doen.

Als zelfstandig ondernemer zijn er volop mogelijkheden om jezelf verder te ontwikkelen, maar je moet wel willen natuurlijk. Dat moet écht in je zitten. Ik ben zelf iemand die actief met zijn ontwikkeling bezig is en daarin verantwoordelijkheid neemt.”

Tijdens een spar-moment met Mekano ging het bijvoorbeeld over een passende opleiding. “Ik heb daarin gemerkt dat het fijn is om aan de andere kant een partij te hebben die mij kan voorzien van het juiste advies. Op basis van dit advies heb ik namelijk een extra training als veiligheidskundige gevolgd. Niet alleen omdat ik daar heel veel interesse in heb, maar ook met de gedachte in het achterhoofd dat het bijdraagt in alle projecten en/of opdrachten die mij nog te wachten staan bij diverse opdrachtgevers. Mekano krijgt natuurlijk feedback van opdrachtgevers en dat wordt vervolgens weer besproken. Persoonlijk vind ik dat je hier alleen maar sterker door wordt.”

IMG_6272_gebruikt IMG_6276_gebruikt

 

Ben jij op zoek naar een nieuwe uitdaging? Ontwikkel jezelf samen met Mekano!