Interview: Van whirlpools tot succesvol ZZP'er dankzij Mekano

Maak kennis met Ton uit Zaandam! Deze harde werker die op zijn tijd van een geintje houdt is niet te stoppen wanneer hij elektronica ziet. In zijn jongere jaren heeft hij veel bedrijven gezien. “Dat is echt iets waar ik heel veel van heb opgestoken. Bij elk bedrijf zijn de werkzaamheden net wat anders en wordt er aan andere machines gesleuteld.” Lees snel verder hoe zijn carrière er tot nu toe heeft uitgezien!

Op een gegeven moment is Ton terechtgekomen bij een bedrijf dat whirlpools maakt. Hier startte hij in de assemblage, maar al snel ontwikkelde hij interesse in alles wat ín een whirlpool zit. Specifiek ging het hier om de elektronica waarop een whirlpool werkt. “Ik ben er daar achter gekomen dat ik een kick krijg van het oplossen van storingen en om een schakelkast in te duiken. Vervolgens heb ik in die periode een elektronische opleiding gevolgd en mijn diploma daarin gehaald. Van tevoren wist ik eigenlijk nooit echt precies wat ik wilde doen. Alles waar een beetje handigheid voor nodig was, kreeg ik eigenlijk wel voor elkaar.”

Energie krijgen van je werkzaamheden

Nadat er veel werkervaring op was gedaan en Ton écht wist waar hij energie van kreeg is hij gericht op zoek gegaan naar een bedrijf waar hij zijn kennis kwijt kon. Al snel vond hij een bedrijf in de arbeidsbemiddeling en werd hij voor zo’n 10 jaar gedetacheerd. Op dit moment werkt hij bij een bedrijf die actief is in de voedingsindustrie. “Afwisseling werkt bij mij heel erg goed en de uit te voeren werkzaamheden zijn gelukkig heel erg divers. Van het begeleiden van externe monteurs tot aan het bestellen van apparatuur of benodigdheden voor mijn werkzaamheden behoort tot mijn takenpakket. Omdat ik veel ervaring als storingsmonteur op heb gedaan en bezig ben geweest met meet- en regeltechnieken weet ik er best veel van. Bij de fabriek waar ik nu sta is er eigenlijk één grote kast waar alle elektronica in zit. Het oplossen van een storing geeft mij enorm veel voldoening. Daarom is de stap naar het ZZP-schap ook onder andere een goede geweest. Je ziet namelijk veel bedrijven en verschillende soorten storingen en elektronica. Daardoor kun je eigenlijk nooit op de automatische piloot werken.”   

Vertrouwen op eigen kunnen

De stap naar het ZZP-schap maakte Ton nog niet zo lang geleden. “In 2021 heb ik de keuze pas gemaakt om ZZP’er te worden. Ik was in 2021 nog in loondienst bij een bedrijf toen ik besloot dat het juiste moment daar was om voor mezelf te starten.

Ik was al bekend met Mekano en dat zorgde ervoor dat ik met nóg meer vertrouwen in deze stap nam. Ik denk eerlijk gezegd dat ik eerder ZZP’er was geworden met een partij als Mekano aan mijn zijde die mij ondersteuning biedt en heeft geboden. Sinds de overstap vanuit loondienst heb ik er nog geen moment spijt van gehad. 

Dit komt omdat je als ZZP’er normaal gesproken met meer bedrijven in een kortere tijd in aanraking komt. Hierdoor zie je gewoon heel veel als het aankomt op gebied van apparatuur, machines en werkwijzen. Dit zorgt ervoor dat je sneller én meer leert. Bovendien krijg ik verder ook energie van iets nieuws doen. Tot nu toe heb ik overal ook met een positief gevoel afgesloten. Het is mooi om écht je meerwaarde te kunnen tonen en machines draaiende te houden.”

De meerwaarde van Mekano

“Ik was op zoek naar een partij die mij kon helpen bij de stap richting het ZZP-schap. Uiteindelijk ben ik online bij Mekano terechtgekomen. Zij namen heel snel contact met mij op en binnen no-time had ik een intakegesprek bij een Van der Valk in de buurt. Achteraf gezien had ik Mekano veel eerder tegen moeten komen. Dan had ik de stap naar het ZZP-schap veel eerder durven te zetten. In het begin is er namelijk toch een beetje die onzekerheid en dat je twijfelt of het een juiste stap gaat zijn. Het werken in loondienst vond ik eerst wat meer veiligheid bieden, maar daar ben ik volledig van terug gekomen.  

Mekano heeft een groot netwerk met mooie en uitdagende opdrachten. Bovendien konden zij mij ook heel erg passend advies geven over alle benodigdheden die nodig zijn als ondernemer. Om deze reden kan ik Mekano alleen maar aanraden. Niet alleen dus voor de mooie opdrachten en advies, maar ook gewoon voor de stabiliteit rondom je eigen werkzaamheden. Voorbeelden hiervan zijn een administratieve vereenvoudiging en de gemakkelijke applicatie waarbij je jouw uren via je telefoon in kunt vullen.”

IMG_7430-min 

 

Wij werken graag met jou samen. Zie je ons ook zitten? Schrijf je dan in bij Mekano