Ontwikkelingen in de sector: hoe jij je als technische ZZP’er kunt voorbereiden

De technische sector is voortdurend in ontwikkeling; dat op zich is niets nieuws. Veel van die ontwikkelingen zijn direct van invloed op jou als ZZP’er. Het gevolg? Een grote vraag naar technisch talent, met een tekort op de arbeidsmarkt als gevolg.

Dat biedt de nodige uitdagingen, maar ook kansen in je vakgebied. Welke ontwikkelingen spelen op dit moment? Wat voor invloed hebben ze op technische ZZP’ers en bedrijven? We zoomen in op de ontwikkelingen in de technische sector.

 

Insourcing na de Covid-pandemie

Hoewel we het liever niet meer hebben over de Covid-pandemie, zijn de gevolgen ervan nog steeds merkbaar. Met name de toeleveringsketens waren verstoord door de pandemie. In Europa wordt sindsdien gesproken over insourcing om minder afhankelijk te zijn van externe bronnen, zoals China. Voorbeelden van insourcing zijn medische apparatuur, geneesmiddelen, persoonlijke beschermingsmiddelen en voedsel- en landbouwproducten. Deze ontwikkeling heeft geleid tot een hernieuwde focus op lokale productie. Het gevolg? Een grotere vraag naar technische expertise binnen Europa.

 

Verdubbeling van defensie-uitgaven binnen de EU

De behoefte aan een grotere militaire capaciteit groeit. Tegelijkertijd wil de Europese Unie ook hier minder afhankelijk zijn van externe partijen. Daarom streeft de EU ernaar om de defensie-uitgaven binnen de EU in 2030 verdubbeld te hebben van 25% naar 50%. Dit zal een enorme impuls geven aan de kennisindustrie en hightechindustrie in geheel Europa. Een deel van de investering gaat namelijk naar innovatie en onderzoek. Alleen zó kan Europa de technologische voorsprong behouden en versterken. Onze veiligheid en defensie hebben hier baat bij.

 

Energietransitie en elektrificatie in de versnelling

De transitie naar duurzame energiebronnen is in volle gang. Die transitie gaat verder dan alleen onze elektrische auto’s. Het betekent dat veel bestaande industriële machines en infrastructuren moeten worden gemoderniseerd of vervangen door energiezuinigere, elektrische alternatieven. Hoe dat gerealiseerd wordt? Door de inzet van technisch talent. Zowel machinebouwers als technische ZZP'ers zullen gevraagd worden om bij te dragen aan deze overgang naar een groenere energie-infrastructuur.

 

Inspelen op het tekort met de bouw van 400.000 woningen in Nederland

Je kunt er niet omheen. De huizenprijzen en het tekort aan woningen zijn regelmatig in het nieuws. Waarschijnlijk hoor je het in je directe omgeving ook: het is ontzettend moeilijk om aan een woning te komen. Nederland staat voor de uitdaging om de komende jaren 400.000 woningen te bouwen. Jij als technische ZZP’er bent niet direct betrokken bij de bouw van deze woningen. Maar je speelt wél een cruciale rol bij het voorzien van de toeleveranciers. Grondstoffen, bouwmaterialen en technische oplossingen zijn zeer gewild. Zo is de vraag naar bouwstenen, tegels, sanitair en grondstoffen zoals kobalt enorm. Maar ook de vraag naar technische oplossingen groeit gestaag verder. Denk aan innovatieve warmtepompinstallaties of duurzame isolatiepanelen. Ook hier blijkt weer dat technische ZZP’ers op alle fronten nodig zijn.

 

Toenemende vraag naar technische ZZP’ers

Wat hebben deze ontwikkelingen in de sector met elkaar gemeen? Je raadt het al: de vraag naar technische ZZP’ers zal alleen maar groeien. Waar er nu al vaak een tekort is aan technisch talent, wordt dat in de toekomst alleen maar meer. Technisch talent is nodig; op alle ontwikkelingsgebieden.

 

Bereid je voor op de ontwikkelingen

Maak je klaar voor de toekomst! Word jij enthousiast van deze ontwikkelingen en wil je hier graag op voorbereid zijn? Of je nu wilt of niet, de vraag naar specialistische technische kennis groeit. Zorg dus dat je mee kunt bewegen in die ontwikkelingen. Blijf proactief en volg de technologische ontwikkelingen en trends. Houd je kennis up to date met relevante trainingen. Bouw aan een breed netwerk van professionals in de industrie. Til je technische vaardigheden naar nieuwe hoogten!

 

Specifieke kennis van ZZP’ers inschakelen

Om als bedrijf in te spelen op de ontwikkelingen die gaande zijn, is enerzijds investeren in onderzoek naar nieuwe technologieën een belangrijke stap. Welke nieuwe technologieën sluiten aan bij de energietransitie of de behoeften van defensie? Vanuit hier kunnen nieuwe oplossingen ontwikkeld worden.

Daar is natuurlijk technisch talent voor nodig. Kundige technische medewerkers in dienst nemen wordt niet makkelijk. Hoe maak je het verschil? Enerzijds door technisch talent in te huren en hun kennis en kunde optimaal te benutten. Anderzijds is het belangrijk je eigen technisch talent binnen te houden door goed werkgeverschap te bieden.

 

Goed werkgeverschap = productieve werkomgeving

Wat houdt goed werkgeverschap in? Dat is een persoonlijke vraag en kan voor iedereen anders zijn. Wél weten we dat het verder gaat dan een eerlijke beloning en sterke arbeidsvoorwaarden. Zorg voor een veilige werkomgeving en bied mogelijkheden voor professionele ontwikkeling en groei. Creëer ruimte voor zelfstandigheid en flexibiliteit. Geef ondersteuning waar mogelijk. Alleen zo kun je technisch talent optimaal inzetten.

 

De toenemende waarde van technisch talent

Waar in eerdere generaties doorstuderen en academische kennis opdoen het uitgangspunt was, wordt vakmanschap en technische kennis voor toekomstige generaties toegejuicht. Praktische vaardigheden en specialistisch handwerk worden steeds waardevoller. De complexiteit van technische systemen neemt toe en de vraag naar technische ontwikkelingen groeit. ZZP’ers die zowel theoretische kennis als praktische vaardigheden bezitten, hebben de toekomst.

 

Wij werken graag met jou samen. Zie je ons ook zitten? Schrijf je dan in bij Mekano