Word technisch zzp’er in de wereld van de industrie

Overweeg jij om te starten als technische zzp’er in de industrie en weet je niet waar je moet beginnen? Werken als zzp’er brengt namelijk vele voordelen met zich mee. Vrijheid is er daar een van. Zo bepaal je zelf je uren en voor welke opdrachtgever je deze uren maakt. Ook ligt het uurtarief vaak een stuk hoger dan wanneer je in loondienst werkt.

Toch zijn er naast de vele voordelen ook een aantal zaken waar je als zzp’er rekening mee moet houden. Je bent bijvoorbeeld zelf verantwoordelijk voor een verzekering voor ziekte en arbeidsongeschiktheid. Hetzelfde geldt voor jouw pensioen. Om jou op weg te helpen hebben wij de belangrijkste zaken op een rijtje gezet.

 

Inhoud:

 • Ondernemingsplan
 • Risicobeperkingen als zzp’er
 • Rechtsvorm
 • KVK & de Belastingdienst
 • Administratie
 • Werk vinden als zzp’er
 • Wist je dat..

 

Ondernemingsplan

Het schrijven van een ondernemingsplan kan waardevol zijn om alle aspecten van het ondernemerschap voor jezelf inzichtelijk te maken. Het is niet verplicht om een ondernemersplan te schrijven. Wel kan het je op weg helpen je kwaliteiten, doelstellingen en financiën in kaart te brengen. Verschillende organisaties bieden sjablonen en voorbeelden van een ondernemingsplan. Zo bieden ING en ikgastarten.nl templates aan waar je direct mee aan de slag kunt. Ga je via ons een opdracht aan bij een van onze opdrachtgevers dan werken wij met, de door de Belastingdienst goedgekeurde Bovib-modelovereenkomst. Dat is pas goed geregeld bij Mekano!

 

Risicofactoren als zzp’er

Er zijn verschillende risico’s die komen kijken bij het werken als zzp’er. In tegenstelling tot wanneer je werkzaam bent in loondienst, ben je zelf verantwoordelijk voor deze risico’s. Je bent namelijk als zzp’er verantwoordelijk voor de door jou verrichte werkzaamheden. Wel kun je een verzekering afsluiten om risico’s af te dekken. Verzekeringen voor zzp’ers kunnen aardig in de kosten oplopen. Toch is het belangrijk om een doordachte keuze te maken over verzekeren. Ga voor jezelf na of je voorbereid bent op een eventuele tegenslag. Zo kom je niet voor verrassingen te staan op het moment dat je bijvoorbeeld door omstandigheden tijdelijk geen opdracht hebt. Een ongeluk kan immers in een klein hoekje zitten. Overweeg dus goed of het (financiële) risico, op het moment dat er iets gebeurt, aanvaardbaar is. Er zijn een aantal verzekeringen die belangrijk zijn om te overwegen als zzp’er:

 • Arbeidsongeschiktheid
 • Bedrijfsaansprakelijkheid
 • Beroepsaansprakelijkheid
 • Rechtsbijstand
 • Pensioen

 

Rechtsvorm

Een rechtsvorm is de juridische vorm van een bedrijf. Je bent vrij om uit verschillende rechtsvormen te kiezen, maar een zzp’er schrijft zich voornamelijk in als Eenmanszaak of BV. Beide rechtsvormen verschillen op het gebied van aansprakelijkheid, maar ook op het gebied van belasting. Veel technici kiezen voor een eenmanszaak, omdat dit in veel gevallen fiscale voordelen met zich meebrengt. De Kamer van Koophandel benoemt verschillende belastingvoordelen voor startende ondernemers, zoals de zelfstandigenaftrek en de startersaftrek.Laat ons jou vrijwillig helpen bij de transitie naar ZZP’er?

NEEM CONTACT OP!

 


KVK & de Belastingdienst

Ze gaan hand in hand: de Kamer van Koophandel en de Belastingdienst. Op het moment dat je als ondernemer ingeschreven staat moet je namelijk de winst uit je onderneming opgeven bij de inkomstenbelasting.

Als je gaat werken als zzp’er moet je inschreven staan bij de Kamer van Koophandel. Het inschrijven doe je door een digitaal formulier in te vullen bij de KVK. Vervolgens kun je online een afspraak maken bij de Kamer van Koophandel om de inschrijving af te ronden. De kosten van een inschrijving zijn eenmalig €51,95.

Voor de inschrijving is het belangrijk om te bepalen wat er in jouw bedrijfsomschrijving komt te staan. De bedrijfsomschrijving beschrijft welke activiteiten jij uitoefent als technische zzp’er. Aan de hand van deze bedrijfsomschrijving wordt een passende SBI-code bepaald. Deze code wordt gebruikt om te bepalen in welke branche je werkzaam bent. Ga je verschillende werkzaamheden uitvoeren? Dan kun je je inschrijven onder meerdere SBI-codes. Als zzp’er in de wereld van Industrial en Engineering kun je denken aan bedrijfsomschrijvingen zoals:

 • Algemene metaalbewerking
 • Reparatie en installatie van machines en apparaten
 • Reparatie van producten van metaal, machines en apparatuur
 • Reparatie en onderhoud van machines
 • Reparatie van elektrische apparatuur
 • Installatie van industriële machines en apparatuur
 • Installatie van machines voor een specifieke bedrijfstak
 • Elektrotechnische bouwinstallatie
 • Keuring en controle van machines, apparaten en materialenInschrijven bij de KvK? Wij helpen jou met de inschrijving en de benodigde SBI codes!

NEEM CONTACT OP!

 


Administratie

Je bent als zelfstandig ondernemer wettelijk verplicht om een goede administratie bij te houden. Denk hierbij aan het bijhouden hoeveel BTW er afgedragen moet worden, welke facturen je betaald en verstuurd hebt, en de zakelijke uitgaven en inkomsten die je gedurende het jaar hebt gehad. Er zijn verschillende systemen die je helpen bij het bijhouden van deze administratie. Voorbeelden boekhoudpakketten voor zzp’ers zijn e-Boekhouden en MonkeyMonk. Zo houd je meer tijd over voor opdrachten en projecten.

 

Werk vinden als zzp’er

Wanneer alle bovenstaande punten op orde zijn kun je opzoek naar opdrachten die jij wilt. Het is belangrijk om op tijd op zoek te gaan naar geschikte (vervolg) opdrachten in de techniek. Het commerciële onderdeel van zelfstandig ondernemen is jezelf ‘verkopen’ aan een geschikte opdrachtgever. Om deze zorgen uit handen te nemen kun je je inschrijven bij een bemiddelaar.

Onze missie als bemiddelaar is om technische zzp’ers en geschikte opdrachtgevers met elkaar in contact te brengen. Hierdoor krijg jij als zzp’er de kans om te werken bij grote opdrachtgevers buiten je eigen netwerk, zonder de controle over je eigen agenda te verliezen. Door te werken met ons als bemiddelaar kun jij je als ondernemer bezighouden met het leveren van technische expertise en diensten, zonder je druk te maken over de randzaken.

Wij hebben vaste aanspreekpunten binnen onze organisatie die technisch onderlegd zijn en snappen wat jouw vragen en onzekerheden kunnen zijn. Zij nemen je graag mee in de weg naar het zzp’schap, zijn in staat te luisteren naar jouw vragen en het bieden van ondersteuning.


Benieuwd wat wij jou

kunnen bieden? 

NEEM CONTACT OP!


Wist je dat..

.. Er in Limburg relatief weinig zzp’ers zitten in verhouding tot de grote vraag vanuit opdrachtgevers naar technische zzp’ers in de regio? Twijfel dus niet langer en kijk welke opdrachten er in Limburg op jou staan te wachten!

 

 

Wij werken graag met jou samen. Zie je ons ook zitten? Schrijf je dan in bij Mekano door dit formulier in te vullen.