Belangrijke veranderingen in de wetgeving voor ZZP'ers: dit is wat jij moet weten

Vanaf 1 januari 2025 gaat de Belastingdienst de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) weer handhaven. Dit betekent dat jij als ZZP’er goed voorbereid moet zijn op de gevolgen van deze wetgeving. Hieronder leggen we uit wat er verandert, wat de impact is en welke acties je kunt ondernemen.

Wat is de Wet DBA?

De Wet DBA heeft de VAR-verklaring vervangen en is bedoeld om schijnzelfstandigheid tegen te gaan. Onder de VAR liepen opdrachtgevers geen risico, maar onder de Wet DBA kunnen ze wel aangesproken worden als de relatie met een ZZP’er als verkapt dienstverband wordt gezien. Omdat de wet zo ingewikkeld is, is de handhaving ervan meerdere keren uitgesteld, maar dit verandert na bijna 10 jaar per 2025.

Wet VBAR: aanvulling op de Wet DBA

De Wet VBAR (Wet Verduidelijking Beoordeling Arbeidsrelaties en Rechtsvermoeden) is een aanvulling op de Wet DBA. Deze wet verduidelijkt wanneer er sprake is van een arbeidsrelatie, hiervoor wil de overheid criteria opstellen die zelfstandig ondernemerschap verhelderen. Hoe die criteria er uit gaan zien staat nog niet vast. Waar eerst sterk gekeken werd naar inbedding van de werkzaamheden gaat de discussie nu meer richting criteria voor ondernemerschap versus werknemerschap. Als deze wet de eindstreep haalt dan worden de criteria vastgelegd in een Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB). Door de criteria in een AMvB onder te brengen wordt de wet flexibeler om mee te bewegen met de arbeidsmarkt, keerzijde is dat er dan geen tussenkomst meer nodig is van Eerste en Tweede Kamer en de regering zelfstandig de criteria kan aanpassen.

Wat betekenen deze veranderingen voor jou als ZZP'er?

Natuurlijk wil je als ZZP’er niet geconfronteerd worden met ingewikkelde vragen van de Belasting. Door je zaken goed te regelen, kun je dat en bijvoorbeeld ook boetes voorkomen. Hoe doe je dit?

  1. Werk afwisselend voor meerdere opdrachtgevers. Niet alleen vanwege de nieuwe regels, maar sowieso omdat je daarmee niet financieel afhankelijk bent van één opdrachtgever.
  2. Sluit duidelijke overeenkomsten. Zorg voor heldere afspraken en gebruik bijvoorbeeld je eigen gereedschappen.
  3. Gedraag je als ondernemer. Neem verantwoordelijkheid en werk zelfstandig, niet als werknemer.

Mekano is er om te helpen

Mekano helpt je om voorbereid te zijn op de handhaving. Wij houden je op de hoogte van wetgevingswijzigingen en bieden ondersteuning bij het naleven van de regels. Daarnaast voeren we audits uit om te controleren of alles volgens de afspraken verloopt en iedereen compliant werkt. Aanvullend is het altijd slim om zelf ook tijd te investeren in het op de hoogte blijven van ontwikkelingen in de branche en op het gebied van wet- en regelgeving. Doe dat door ons nieuws te volgen. Zo houd je je kennis up-to-date.

Voor jou is het daarnaast prettig om te weten dat onze proactieve aanpak blijft zoals deze is. Wij houden altijd een oogje in het zeil voor jou als ZZP’er. Ben je te lang aan het werk voor één opdrachtgever? Dan waarschuwen we jou en ook onze opdrachtgever. Alles om ervoor te zorgen dat iedereen veilig, verantwoord en compliant kan werken.

 

Heb je specifieke vragen over de Wet DBA of VBAR? Of kunnen we je ergens anders mee helpen? Neem dan contact met ons op.