We merken het allemaal, de stijgende prijzen. Niet alleen op de energierekening en bij het tankstation, maar ook bij de dagelijkse boodschappen. Het CBS heeft het over een inflatie van maar liefst 14,5% ten opzichte van vorig jaar! Niet gek dat ZZP’ers hun uurtarieven ook willen verhogen. Je moet immers wel winstgevend kunnen functioneren.
Toch is het niet gemakkelijk om je uurtarief te verhogen. Hoe ga je als zelfstandige aan je opdrachtgever, waar je misschien al 5-10 jaar komt, vertellen dat je volgend jaar 10-15% duurder bent terwijl je normale tariefsverhoging rond de 3-4% ligt? In dit artikel vertellen we je meer over tariefverhoging en leer je hoe je een verhoging het beste kunt aangeven bij jouw (langdurige) opdrachtgevers.
Inhoud:
- Tarieven verhogen, geen gek idee
- Hoe zit het bij andere ZZP'ers?
-
3 tips om tariefverhoging bij langdurige relaties aan te geven
- Bonustip
- Een hoger uurtarief zonder gedoe
Tarieven verhogen, geen gek idee
Los van werkervaring en vaardigheden wordt de tariefverhoging grotendeels bepaald door twee factoren: de inflatie en de schaarste op de arbeidsmarkt. Grote kans dat je, net als andere technische ZZP’ers, jaarlijks je tarief verhoogt met zo’n 3 tot 4%. Toch is het niet gek om je tarief aankomend jaar met een groter percentage te verhogen. Sterker nog, anders loop je terug in je beschikbare inkomen.
Als zelfstandige weet je maar al te goed hoe groot de vraag naar technische ZZP’ers is. Het verbaast ons niet dat je, met alle telefoontjes die je ontvangt voor opdrachten, 2 tot 3 keer je agenda kunt vullen. Dit alleen zou al genoeg moeten zijn om je uurtarief verhogen. De vraag naar technische ZZP’ers is nu eenmaal vele malen groter dan het aanbod. Naast het tekort aan technische ZZP’ers hebben we ook te maken met de hoge inflatie. Niet alleen je levensonderhoud wordt duurder maar ook de werk gerelateerde kosten zoals benzine, gaan omhoog. Reden genoeg dus om je tarief voor het aankomende jaar met een groter percentage te verhogen.
Voor de ZZP’ers die hun opdracht via Mekano vervullen, zijn wij nu ook bezig met het maken van afspraken over tariefverhogingen. Afhankelijk van hoe schaars het profiel is dat jij als zelfstandige kunt invullen, is het percentage hoger of lager. Ook kan het gebruikelijke uurtarief verschillen per regio waar je werkzaam bent.
Hoe zit het bij andere ZZP'ers?
Hoewel de meeste ZZP’ers het belang inzien van een forse tariefverhoging, zien velen het als een grote uitdaging om de tariefverhoging te bespreken met opdrachtgevers. Zo speelt bij vele technische ZZP’ers de vraag of ze nog worden ingehuurd door bedrijven wanneer ze een verhoging van meer dan 10% doorvoeren op hun uurtarief.
Zelfstandigen die twijfelen zijn dan ook geneigd om het uit angst voor de reactie van de opdrachtgever te houden bij een tariefverhoging van 3-5%. Zeker wanneer het effect van de prijsstijging op hun levensonderhoud en bedrijfsvoering nog niet heel groot lijkt te zijn. Het probleem is echter dat er meerdere nivellerende effecten zijn die vaak pas na een jaar worden opgemerkt – wanneer je jouw jaaraangifte doet. Zo krijg je als zelfstandige niet alleen te maken met de inflatie, maar is de overheid ook bezig om de zelfstandigenaftrek versneld af te bouwen. Dus stel dat je nu je normale tariefverhoging doorvoert en er volgend jaar pas achter komt wat de consequenties hiervan zijn voor je portemonnee, wil je misschien wél een nog grotere tariefsverhoging in 2024. Het probleem hierbij is echter dat de inflatie volgend jaar (waarschijnlijk) weer terug is naar een paar procent, dus dan krijg je een tariefverhoging van 10% niet meer uitgelegd aan je opdrachtgever. Kortom, je gaat het effect van de inflatie een jaar later pas voelen, maar het is verstandig om daar nu al op te acteren. Doe jezelf dus niet tekort en ga voor een passende tariefverhoging.
“ZZP’ers moeten gewoon voorkomen dat zij over een jaar tot de conclusie komen dat ze de slag hebben gemist bij de tariefverhoging in 2023.” – Marcel Paridaans, Manager Projecten bij Mekano
3 tips om tariefverhoging bij langdurige relaties aan te geven
Natuurlijk is geld niet de enige reden om voor een opdracht te kiezen. Waarschijnlijk kijk je ook naar de werkzaamheden die je bij een opdracht mag verrichten. Ook speelt de opdrachtgever zelf bij de keuze een grote rol. De kans is groot dat je één of meerdere opdrachtgevers hebt waar je al een aantal jaar met plezier naartoe gaat. Bij nieuwe opdrachtgevers hoeft het aangeven van tariefsverhoging geen probleem te zijn. Het zullen vooral de opdrachtgevers zijn waar jij al jaren met plezier naartoe gaat, waar je het moeilijk vindt om een extra grote tariefverhoging aan te geven. Neem de onderstaande tips goed door, zodat je ook bij je goede relaties een hoger tarief kunt aangeven.
Tip 1: Stel voor jezelf een minimumtarief vast
Als eerste is het belangrijk om voor jezelf vast te stellen wat het minimale tarief is waarvoor je aan het werk wil gaan. Neem hier goed de tijd voor en bereken met welk tarief je bedrijfsvoering winstgevend is en voorlopig winstgevend zal blijven. Kijk hiervoor met name naar de stijging van je kosten. Niet alleen werk gerelateerde kosten maar ook die van je levensonderhoud. Stel je minimale tarief vast en blijf hier standvastig in. Wanneer je een leuke opdrachtgever hebt is het hoogste tarief niet altijd even belangrijk, maar bedenk voor jezelf dat er wel een ondergrens is aan het tarief waarvoor jij de opdracht aanneemt.
Tip 2: Breng de tariefverhoging op een slimme manier
Voor de meeste ZZP’ers en bedrijven is het gebruikelijk om klanten of opdrachtgevers aan het eind van het jaar te informeren over de tariefverhoging voor het daaropvolgende jaar. Waar een informatieve e-mail over de tariefverhoging al voldoende is voor nieuwe opdrachtgevers, kan het verstandig zijn om bij langdurige relaties je verhoging aan te geven tijdens een afspraak met een bakje koffie. Wanneer je het spannend vindt om de tariefverhoging voor het eerst aan te kaarten tijdens de afspraak kun je ervoor kiezen om van tevoren een e-mail naar de opdrachtgever te sturen. Stuur bijvoorbeeld een e-mail naar de opdrachtgever dat je graag met hem afspreekt om de tariefverhoging van volgend jaar te bespreken.
Tip 3: Wees niet bang om een relatie 'on hold' te zetten
De kans is groot dat de opdrachtgever niet blij is met de tariefverhoging en hier niet gelijk mee akkoord gaat. Hoewel het goed is om het gesprek aan te gaan met de opdrachtgever, is het belangrijk dat je stevig in je schoenen blijft staan. Je hebt immers met jezelf afgesproken wat het minimale tarief is waarvoor je aan de slag wil gaan. Een mogelijke uitkomst is dus dat je naar een andere opdrachtgever moet kijken wanneer je huidige opdrachtgever niet akkoord wil gaan met je minimale tarief. Wees gerust, dit betekent niet dat je de relatie volledig stop moet zetten. Zorg er altijd voor dat je netjes door de voordeur naar buiten kan gaan. De kans is groot dat je over 2-3 maanden of na een jaar wel weer gewoon zaken met elkaar kunt doen. Er is niets mis met twee ondernemers die het niet eens worden over een tarief. Dan is er nu geen deal, maar dat kan later altijd nog komen.
Hoe spannend het ook kan zijn om je tarief met een groter percentage te verhogen, besef dat de meeste opdrachtgevers hier waarschijnlijk al vanuit gaan. Ook al zal de opdrachtgever dit in de onderhandeling waarschijnlijk niet laten merken. De kans is groot dat de opdrachtgevers zelf ook prijsverhogingen door gaan voeren naar hun klanten om te compenseren voor de inflatie.
Wanneer je niet tot een akkoord kunt komen met je huidige opdrachtgever is het dus verstandig om op zoek te gaan naar een andere opdrachtgever. Vergeet niet dat de vraag naar technische ZZP’ers zo hoog is, dat je vast ergens anders aan de slag kan voor je nieuwe tarief. Natuurlijk is het mogelijk dat nieuwe opdrachtgevers je tarief ook te hoog vinden. Maar probeer hierdoor niet te twijfelen of je het juiste tarief hanteert, maar of je de juiste opdrachtgevers voor je hebt. Voor elk tarief is een klant te vinden. Probeer alleen niet puur naar het geld te kijken. Zorg dat je opdrachten aanneemt waar je graag voor uit bed komt.
Bonus tip: Blijf jezelf ontwikkelen
Hoewel er voor technische ZZP’ers voorlopig genoeg werk is, kan het verstandig zijn om uit te zoeken waar de schaarste in de arbeidsmarkt zit. Zo kun je bijvoorbeeld kijken welke technische profielen het meest gevraagd worden. Je kunt ook onderzoeken welke profielen in de toekomst veel nodig zijn. Wanneer je dit hebt uitgezocht kun je voor jezelf nagaan of het interessant is om je vaardigheden binnen de gevraagde technische profielen te verbeteren. Zo sta je straks nog sterker in de markt.
Zo hangt er tegenwoordig bijna overal een PLC aan. Als jij weet hoe je een PLC moet aansluiten en programmeren en je ervoor kunt zorgen dat alles werkt, dan zal elke opdrachtgever instemmen met jouw tarief.
Een hoger uurtarief zonder gedoe
Wanneer je technisch ZZP’er bent, houd je jezelf het liefst bezig met waar je goed in ben. Dit is het uitvoeren van technische opdrachten. Toch komen er als zelfstandige veel andere zaken bij kijken. Het bijhouden van administratie, rekening houden met wet- en regelgeving, en dan ook nog eens het onderhandelen van je uurtarief met opdrachtgevers. Er zijn gelukkig ook partijen, zoals Mekano, die dit voor jou doen. Als bemiddelaar zorgen we er niet alleen voor dat je al je documenten op orde hebt, wij zijn ook verantwoordelijk voor de tariefafspraken met opdrachtgevers. Als grote partij lukt het vaak beter om een grotere tariefsverhoging af te spreken dan wanneer je dit als zelfstandige probeert. Dit is natuurlijk interessant voor jou als ZZP’er. Bij Mekano zorgen we dat alle tarieven goed marktconform zijn. Een tarief waarvoor jij aan de slag kan én wil gaan.
Goed geregeld met Mekano
Bij Mekano bespreken we de tarieven voor jou met de opdrachtgever. Zo hoef je niet zelf je tariefverhoging uit te onderhandelen maar verdien je straks wel een hoger bedrag per uur.
Al meer dan twintig jaar staat de technische ZZP’er bij Mekano op één. Als bemiddelaar kunnen we jou niet opleggen welke opdrachten je moet uitvoeren, je blijft zelf de baas. Wij kunnen er alleen maar voor zorgen dat we je een opdracht bieden waar je geen nee tegen wil zeggen. En dat doen we ook. Hoe? Door jou goed te leren kennen. Wanneer je met ons samenwerkt leren we wat je sterke kanten zijn en welke werkzaamheden je graag uitvoert. Zodra we weten welke werkzaamheden je graag uitvoert weten wij ook voor welke opdrachten we je wel of niet moeten benaderen. Wanneer we een opdracht hebben die bij jou past bellen we je op. We vertellen je welke opdracht we hebben, in welke periode en voor welk uurtarief. Dan vragen we aan je of het in je agenda en portemonnee past. Vind je het goed? Dan hebben we een match! De kans dat jij de opdracht accepteert is groot, omdat we je altijd opdrachten proberen aan te bieden die je graag uitvoert.
Hoewel je bij veel opdrachtgevers zelf aan kunt kloppen, zijn er ook grote bedrijven die een inkoopbeleid hebben. Dit betekent dat zij niet met iedere ZZP’er inkoopafspraken gaan maken. Deze bedrijven werken vaak samen met bemiddelaars, zoals Mekano, om aan technische ZZP’ers te komen. Wanneer je graag voor grote bedrijven aan de slag gaat kan dit ook een reden zijn om je bij ons aan te sluiten! Mekano is hét startpunt voor technische zzp’ers.