Interview: Een energieke ZZP’er in het havengebied

Maak kennis met de 37-jarige Wouter uit Klundert. Na zijn sportopleiding aan de CIOS wilde hij een leuke baan vinden in de sportwereld. Uiteindelijk bleek dit niet helemaal zijn vakgebied en kwam hij via verschillende klussen in de bouw uiteindelijk bij een opdrachtgever in de haven terecht. Lees hier meer over het ZZP’er worden, zijn motivatie en werkzaamheden.

De stap naar meer vrijheid

“Het is alweer even geleden dat ik de stap heb genomen ZZP’er te worden”, vertelt Wouter terwijl we een rondleiding krijgen over het immense terrein waar hij dagelijks aan het werk is. “Ik ben namelijk in 2008 ZZP’er geworden. Daarvoor werkte ik in de bouw en per toeval ben ik bij een opdrachtgever in de Waalhaven terechtgekomen voor onderhoud aan gasturbines en stoomturbines. Ik had dit nog nooit eerder gedaan, maar omdat ik vrij handig ben, ging dit eigenlijk erg goed. Sindsdien ben ik nooit meer uit het havengebied vertrokken.”

“Dankzij mond-tot-mondreclame heb ik Mekano leren kennen; ik hoorde er in mijn omgeving namelijk veel goeds over. Die positieve verhalen trokken mij over de streep en ik heb me ingeschreven bij Mekano. Die inschrijving leverde al snel wat op. Voor ik het wist stond ik bij een nieuwe opdrachtgever, die op zoek was naar een smeerder. De opdracht beviel me zó goed dat ik al gauw 5 à 6 dagen in de week via Mekano aan de gang kon. Inmiddels heb ik mezelf verder ontwikkeld in het uitvoeren van inspecties en onderhoudswerkzaamheden aan containeroverslag kranen.”

Die snelle zelfontwikkeling is niet het enige wat Mekano hem gebracht heeft, vindt Wouter. “Het is een groot voordeel dat je erg veel vrijheid hebt als ZZP’er”, zegt hij. “Dat waardeer ik enorm, want uiteindelijk bepaal ik zelf of ik wel of niet bij een opdrachtgever aan de slag ga. Bovendien is het mogelijk meerdere opdrachten tegelijk of in een kort tijdsbestek te realiseren. Zo zie je heel veel verschillende bedrijven en machines.”

De hoogte in met Mekano

Hoewel Wouter nooit een voorkeur had voor het werken in een havengebied, is hij nu toch blij met zijn opdracht. “Ik ben toevallig in het havengebied beland, maar het werk in de haven is echt top. In bijna alle gevallen werken we als koppel om de equipment in topconditie te houden en zijn we er verantwoordelijk voor dat alles veilig en betrouwbaar blijft werken. Het meeste werk bestaat uit het uitvoeren van onderhoud en inspecties aan containeroverslag kranen. Naar aanleiding van een inspectie maken we een plan van aanpak. Wat moet er gerepareerd of vervangen worden, welke materialen hebben we nodig, moeten er nog externe partijen ingehuurd worden, hebben we een hoogwerker nodig? Dat soort dingen. Hier komt veel bij kijken. De werkvoorbereider regelt dat alles gepland is en de onderdelen er zijn. Dan stemt de werkvoorbereider met de operatie af dat we aan het werk kunnen. Soms wordt het werk uitgesteld omdat er bijvoorbeeld eerst een schip gelost moet worden. De grootste containerschepen ter wereld meren hier aan om gelost te worden!”

Geen dag is hetzelfde en deze werkomgeving biedt mooie kansen voor veel elektrotechnici, monteurs en engineers. Als je het gaaf vindt om aan grote machines te werken waar veel automatisering in zit, kun je hier je hart ophalen. Met ruim 250 technici zetten we ons dag en nacht met passie in om ervoor te zorgen dat het operationele proces soepel blijft verlopen. Er ligt voldoende uitdaging! Niet voor niets rijd ik dagelijks ruim 160 kilometer om dit geweldige werk uit te voeren. Dat zegt genoeg.”

Verantwoordelijkheid nemen in een risicovolle omgeving

“Die vrijheid die je als ZZP’er bij Mekano krijgt is erg fijn, maar het brengt ook grote verantwoordelijkheden met zich mee. Daarom start je bij deze opdrachtgever met een trainingstraject van twee dagen om alle veiligheidssystemen en procedures te leren kennen. Je werkzaamheden bestaan vaak uit wisselende en complexe reparaties. Je komt dus regelmatig voor een flinke uitdaging te staan en één klein foutje kan grote gevolgen hebben. Het trainingstraject helpt je controle te houden op dit soort situaties.

Uitdaging is er volop, en niet alleen in mentaal werk, maar óók in fysiek werk. En dat vind ik heerlijk! Lekker kranen inklimmen en in de buitenlucht werken; daar word ik gelukkig van. Ik ben dan ook blij met mijn sportieve achtergrond. Komt die sportopleiding toch nog van pas!”

Wouter Mekano Wouter Mekano in de hoogte

Mekano regelt de rest

Wouter wil mooie projecten realiseren en genieten van zijn vrijheid: dat mag niet beperkt worden door bemiddeling met de klant en administratieve rompslomp. Wouter: “Het is fijn dat een partij als Mekano de bemiddeling met de klant en het administratieve gedeelte volledig voor zijn rekening neemt. Daarnaast is het fijn dat Mekano een toonaangevende naam heeft binnen de branche. Normaliter kom je bij veel opdrachtgevers als ZZP’er niet zomaar binnen, maar via Mekano kom je op de gaafste plekken terecht. De combinatie van uitdagende werkzaamheden in de buitenlucht maakt het voor mij helemaal af. Er kan veel digitaal: zo werkt de nieuwe Mekano App ook erg fijn en is alles snel geregeld.”

 

Wij werken graag met jou samen. Zie je ons ook zitten? Schrijf je dan in bij Mekano